Ons Museum
-----
Een Virtueel
Museumbezoek

-----
Heemkundekring
Raad van Bestuur

-----
Praktische Info
Museum - Kring
NIEUWS
-----
Activiteiten
-----
Archeologie
------
Nuttige links
Publicaties
-----
Reineringen
-----
Heemkundige
Sprokkels

-----
Kontich-Waarloos
Vroeger en Nu
Bibliografie:
Heemkundige bibliotheek

-----
Naamkunde
-----
Doodsprentjes
-----
Doodsbrieven

Merklappengroep
"De Lapzussen"
-----
SHOP
Merklappatronen
Textielpublicaties

Onze merklappengroep (de "Lapzussen")

De Koninklijke Kring voor Heemkunde van Kontich bezit een verzameling merklappen die tot de belangrijkste van West-Europa behoort. De groeiende lokale en regionale belangstelling rond deze collectie resulteerde in 2004 in de oprichting van een aparte merklappengroep door Hilde Schollen. De vraag was gekomen van enkele dames voor wie merklappen maken geen hobby, maar een passie is.

Onze groep startte met 14 leden. In 2005 kregen we een prachtige naam: ‘De Lapzussen’, met dank aan Chris Claes, bestuurslid van de heemkundige kring. Hilde werd onze 'Opperlapzus'.In 2014 vierden we ons tienjarig bestaan. Ondertussen zijn we met een 35-tal.
We zijn geen handwerkclubje, maar wie nooit borduurde wordt door ervaren borduursters met raad en daad bijgestaan.

Niet ieder lid is in de mogelijkheid om aan onze activiteiten deel te nemen, velen volgen ons vanop een afstand en blijven op de hoogte door de verslagen die aan ieder lid worden bezorgd.

Elke maand komen we samen voor een avondvergadering in het Documentatiecentrum van de Kontichse Kring voor Heemkunde, Duivenstraat 22, in Kontich.

Daar worden nieuwtjes uitgewisseld, nieuwe boeken besproken, elkaars geborduurde merklappen bewonderd en leren we weer wat bij over merklappen: geschiedenis, symboliek, oude handwerktechnieken en materialen.

Hilde Schollen was hier het lichtend voorbeeld voor ons: zij had een uitgebreide kennis van merklappen in het algemeen en van onze collectie in het bijzonder. Voor onze groep was haar overlijden in maart 2013 dan ook een groot verlies. Haar opvolgster, Erica Uten, behartigt nu de belangen van de lapzussen en zet de lijn van Hilde Schollen verder.

We gaan regelmatig op uitstap naar een museum of een textielbeurs. Ook workshops staan op het programma. Deze activiteiten vinden meestal plaats tijdens een weekend. Eén van de hoogtepunten van onze activiteiten was ons reisje naar de Cotswolds in 2013, waar we bij de Fellers op bezoek gingen en hun wereldberoemde collectie mochten bewonderen. Een belevenis die we in 2016 konden overdoen!

Een aantal van onze lapzussen zijn ook lid van Merkwaardig, de Nederlandse vereniging van merklapliefhebbers (www.merklap.nl), en is daar aanwezig op de bijeenkomsten in Nijkerk.

Uiterst links: Hilde Schollen (2008)

Hilde Schollen (links) en Erica Uten te Goes (2010)

De pronkrol (2008)

Een ander hoogtepunt was de tentoonstelling van de museumcollectie in 2008 in de kapel van Altena (Kontich). Het was een hoop werk voor Hilde Schollen en de bestuursleden van de Kring, maar het mocht ook worden gezien. Voor die gelegenheid borduurden we met de lapzussen een pronkrol en waren er een aantal van onze eigen geborduurde merklappen te bezichtigen. We kregen heel veel positieve reacties van de bezoekers uit binnen- en buitenland, zowel voor de oude als de nieuwe borduurwerken.

Uitgebreide internationale belangstelling en uitstraling kreeg onze verzameling in 2010, toen de volledige verzameling kon tentoongesteld worden in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes, Nederland. Ruim 12.000 bezoekers kwamen ervan genieten.

In 2014 en 2015 hebben een aantal lapzussen ijverig gewerkt aan het minutieus opnaaien van de merklappen in de collectie. De lappen kregen vervolgens een nieuwe lijst en het is prachtig om ze nu te zien hangen in de oud-textielzaal van het Kontichs Museum voor Heem- en Oudheidkunde. Ook de grote verzameling pronkrollen werd onder handen genomen en die worden nu op een nieuwe, solide manier bewaard voor het nageslacht (en voor iedereen die nu het museum bezoekt).

Ook in 2018, op de tentoonstelling georganiseerd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Koninklijke Kring voor Heemkunde waren we sterk vertegenwoordigd met aanwinsten (merklappen en pronkrollen), demonstraties en een ruime selectie foto's van onze leuke en leerrijke uistappen naar musea, tentoonstellingen en privé-verzamelaars in binnen- en buitenland.

Ondertussen zijn de lapzussen ook een hechte vriendenkring geworden en we hopen zo nog een heel aantal jaren verder te gaan.

U kunt met de Lapzussen contact opnemen via Erica Uten,
tel. 013/55.42.14, GSM 0486/51.67.07 of per e-mail: erica.uten@outlook.com.

Voor wie bezeten is door naald & draad en merklappen, en graag het INTERNET afschuimt: die kan zijn hartje ophalen bij volgende websites:
http://needleprint.blogspot.com/
http://www.merklap.nl/
https://www.pic2pat.com/index.nl.php/ (Borduurpatronen maken van uw foto's.)
Zoeken in de website


Updated: 10/10/2021 © 2003-2018 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden