Leve het platteland!

Het Hof van Cols, Antwerpsesteenweg-hoek Edegemsesteenweg

Wat zag ons dorp er honderd jaar geleden nog idyllisch uit! Niet te verwonderen dat het voor rijke stadsbewoners een favoriete plek werd om de drukte en de stank van de stad te ontvluchten.

Rond 1800 vond je hier nog de hovingen van Den Roden Schild, een herberg-afspanning die zich naast het huidige park bevond, op de hoek van de Noordstraat (nu parking). Het was een ambtenaar die toen als ontvanger ons kantoor van Registratie en Domeinen beheerde, die het perceel kocht en er in 1836 zijn campagne of buitenhuis op bouwde. Hij gaf aan het lusthuis de naam Ma Fantaisie.

Niet zo veel later volgden verschillende eigenaars elkaar op. De familie Van Cutsem was de belangrijkste: Eduard nam in het liberale politieke leven van de jaren 1870-1885 een vooraanstaande plaats in, zowel in Kontich als in Antwerpen. Zij herdoopten de villa in Martinushof.

Hof van Cols, vroeger ... en nu


Alfons Cols
Rond de vorige eeuwwisseling werd het Martinushof het buitenverblijf van de Antwerpse notarisfamilie Cols en geraakte het bekend als het Hof van Cols. De eerste huizen langs de Edegemsesteenweg waren toen nog niet gebouwd. Notaris Alfons Cols speelde een belangrijke rol in het socio-culturele leven van Kontich. Hij ontving de harmonie Vrede en Vermaak jaarlijks in zijn prachtig versierde tuin. Door het smeedijzeren hekwerk kon de jonge Robert Van Passen in de lusttuin van de familie kijken. Hij herinnerde zich hoe vooral de prachtige pauwen en andere exotische vogels in de volière indruk maakten.

Nog voor de Tweede Wereldoorlog werd de woning opgesplitst en werd er een verdieping opgetrokken boven het linker zijgebouw. Het evenwicht werd verbroken, maar toch werd dit laat-classicistische herenhuis met empire-inslag en mansardedak beschermd als monument. De rechthoekige gietijzeren veranda en het koetshuis achteraan in de tuin geven het geheel een meerwaarde.

"Master" Antoine Cols met zijn Kontichse scoutsgroep, ca 1930

Op deze plek bracht Antoine Cols vele zomers en weekends van zijn jeugd door. Hij was verknocht aan Kontich en stichtte in onze gemeente in 1919 een scoutsgroep die nu na bijna honderd jaar nog altijd bestaat.

En tot slot nog een slide show met variaties op het Hof van Cols.


Tekst en recente foto: Frank Hellemans. Oude postkaarten en foto's: archief van de Kring voor Heemkunde.
Uit Kontich Waarloos Hier en Nu, september 2017.

En vind HIER de lijst van alle artikelen Kontich-Waarloos Vroeger en Nu.


Zoeken in onze website


Created: 04/10/2017 © 2003-2017 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden