Ons Museum
-----
Een Virtueel
Museumbezoek

-----
Heemkundekring
Raad van Bestuur

-----
Praktische Info
Museum - Kring
NIEUWS
-----
Activiteiten
-----
Archeologie
------
Nuttige links
Publicaties
-----
Reineringen
-----
Heemkundige
Sprokkels

-----
Kontich-Waarloos
Vroeger en Nu
Bibliografie:
Heemkundige bibliotheek
-----
Naamkunde
-----
Doodsprentjes
-----
Doodsbrieven

Merklappengroep
"De Lapzussen"

-----
SHOP
Merklappatronen
Textielpublicaties

BIBLIOGRAFIE

HEEMKUNDIGE BIBLIOTHEEK - OUDE BOEKEN - DOODSPRENTJES - DOODSBRIEVEN - NAAMKUNDE (Antroponymie, Toponymie) - KAARTEN

Heemkundige bibliotheek. De heemkundekring van Kontich bezit een zeer diverse collectie boeken en monografieën. Boeken van de stichter en eerste voorzitter E.H. dr. Jozef Van Herck vulden bij zijn afscheid aan de kring mee de al bestaande bibliotheek. Sindsdien werd de collectie nog verder uitgebreid met tientallen schenkingen en aankopen. De onderwerpen die aan bod komen zijn: algemene en lokale geschiedenis, geografie, heem- en volkskunde, archeologie, textiel en merklappen en catalogi van tentoonstellingen. Deze bibliotheek bevat ca 3000 werken.

Momenteel wordt deze collectie digitaal geïnventariseerd.

Een eerste voorlopig bibliografisch rapport, gerangschikt op auteur met minimale gegevens, is HIER beschikbaar als PDF-lijst.

En klik HIER voor het bibliografisch rapport met alle mogelijk gegevens, dus ook het trefwoordnummer (PDF-lijst).

Deze bibliografie wordt gaandeweg verder opgebouwd.

**********

Naast de heemkundige bibliotheek is de kring ook in het bezit gekomen van de bibliotheek van het begijnhof van Lier. De bibliotheek van het convent werd indertijd van de vernietiging gered door Jozef Van Herck. Deze werken werden niet opgenomen in de heemkundige bibliotheek, maar worden apart als een afzonderlijke collectie preciosa bewaard (ca 350 werken).

Deze collectie is digitaal geïnventariseerd, zowel op auteur (PDF-lijst) als op jaartal (PDF-lijst).

**********

Ook onze collectie doodsprentjes (ruim 17.000 stuks, vanaf 1750) is digitaal geïnventariseerd; een beperkte versie van deze digitale inventaris met naam van de overledene, geboorteplaats en -datum, overlijdensplaats en -datum, naam 1e echtgenoot/echtgenote is hier als PDF beschikbaar.

We werken momenteel aan de digitalisatie van onze collectie doodsbrieven (ruim 7500 stuks, vanaf 1775). Een eerste levering van deze inventaris, met bijna 2300 doodsbrieven, is nu hier als PDF beschikbaar (met naam van de overledene, geboorteplaats en -datum, overlijdensplaats en -datum, naam 1e echtgenoot/echtgenote).

**********

Wijlen Robert Van Passen, onze tweede voorzitter, was prof. aan de KULeuven, gespecialiseerd in naamkunde. Tientallen studenten hebben bij hem thesissen over naamkunde, zowel antroponymie als toponymie, geproduceerd. Al deze masterscripties naamkunde zijn digitaal gecatologiseerd en beschikbaar voor consultatie (Documentatiecentum, Duivenstraat 22, elke maandagavond van 8 tot 10 uur). Voor de digitale inventaris, klik HIER (PDF-lijst).

**********

Robert Van Passen zelf produceerde voor onze gemeente twee monumentale werken over naamkunde, eerst de Toponymie van Kontich-Lint (1962), gevolgd door de Toponymie van Waarloos (1997). Bij deze werken hoort telkens een gedetailleerde toponymische kaart, waarop alle percelen zijn aangeduid met hun oude, nu meestal vergeten benaming, die in gebruik was vóór de kadastrale nummering werd ingevoerd. Deze kaarten zijn digitaal beschikbaar. Inwoners van Kontich-Lint en Waarloos kunnen hierop ontdekken onder welke naam hun perceel in vroeger tijden bekend stond.

Volgende toponymische kaarten kunnen gedownload worden:

Toponymie van Kontich-Lint (PDF, 127 MB)

Toponymie van Kontich Centrum (PDF, 59 MB)

Toponymie van Waarloos (PDF, 22 MB)

Tenslotte hebben we een oud plan van het Altenadomein (1904, PDF 97 MB)

**********

Deze verschillende collecties kunnen ter plaatse geconsulteerd worden in het Documentatiecentrum, Duivenstraat 22 te 2550 Kontich (maandagavond, van 20 tot 22 uur en op afspraak.

Zoeken in onze website


Updated: 31/05/2019
© 2003-2019 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden